Kenelle?

Kohdunkaulan syövän seulonnan kohderyhmänä ovat seulonta-asetuksen mukaisesti 30–65-vuotiaat naiset (joissain kunnissa myös 25-vuotiaat) viiden vuoden välein. Sen lisäksi seulonta järjestetään syntymäsukupuolen mukaan kohderyhmään kuuluville henkilöille, joiden sukupuoli on vahvistettu mieheksi.

Seulonta on helppo tapa löytää solumuutokset ennen kuin niistä kehittyy syöpää.  Seulonnalla on saatu Suomessa vähennettyä kohdunkaulan syövän esiintymistä 80 prosentilla. Seulontatutkimus on maksuton.

Fimlab saa tiedon seulontaan kutsuttavista Suomen Syöpäjärjestöjen Joukkotarkastusrekisteristä ja kutsuu nämä tutkimukseen henkilökohtaisella kutsukirjeellä. Sukupuolensa mieheksi vahvistaneille henkilöille ei lähetetä erillisiä kutsuja seulontaan, sillä kutsut perustuvat Digi- ja väestötietovirastossa olevaan sukupuolimerkintään. Nämä henkilöt voivat seulontaan osallistuakseen olla yhteydessä Fimlabin asiakaspalveluun.

Kutsukirjettä ei voida lähettää myöskään henkilöille, joilla on voimassa oleva turvakielto. Myös heitä pyydetään seulontaan osallistumista varten ottamaan yhteyttä Fimlabin asiakaspalveluun.

Jos olet seulontaikäinen etkä ole saanut kutsua seulontaan seulontavuoden syyskuun loppuun mennessä, ole yhteydessä Fimlabin asiakaspalveluun saadaksesi kutsun seulontaan. Jos muutat Fimlabin seulonta-alueelle kesken vuotta ja saat kutsun seulontaan edellisestä kotikunnastasi, mutta haluat käydä näytteenotossa uuden kotikuntasi mukaisesti Fimlabissa, ota yhteyttä Fimlabin asiakaspalveluun saadaksesi kutsun seulontaan. Näytteenottoaikaa ei tule varata ennen kuin olet saanut kutsun seulontaan.

Miten kohdunkaulan syöpä tutkitaan?

Suomalaisista naisista 70 – 80 % saa jossakin elämänsä vaiheessa papilloomavirus (HPV) infektion. Ns. korkean riskin HPV-testi osoittaa pitkittyneen korkean riskin HPV-infektion jo ennen mikroskooppisten esiastemuutosten kehittymistä. Gynekologisessa irtosolukokeessa eli PAPA–kokeessa voidaan havaita syövän esiasteisiin viittaavat solumuutokset, ja varsinaisen kohdunkaulan syövän kehittyminen voidaan siten estää hoidolla.

Tutkimustulokset

Fimlab lähettää tutkituille kirjallisen tiedon tutkimustuloksesta kahden kuukauden sisällä näytteenotosta. Mikäli löydös edellyttää jatkotutkimuksia, Fimlab tekee automaattisesti lähetteen jatkotutkimuksiin erikoissairaanhoitoon ja ilmoittaa tästä kirjeessä tutkittavalle.

Toimi näin kun saat kutsun:

  1. Varaa aika: fimlab.fi/ajanvaraus (24h) tai soittamalla arkisin klo 7-18 numeroon 010 808 515.
  2. Täytä kutsun takana oleva esitietolomake ennen tutkimukseen saapumista.

Huomionarvoista:

1. Gynekologista irtosolunäytettä ei voida ottaa kuukautisten aikana.

2. Mahdollista hormonikorvaushoitoa ei tarvitse keskeyttää. Jos sinulla on jokin paikallishoito (emätinpuikko tms.), se voi jatkua normaalisti, mutta näytteenottoa edeltävänä päivänä ja näytteenottopäivänä pois jättäen.

3. Normaali raskaus ei ole este näytteenotolle raskausviikolla 35 saakka. Jos sinulla on tiedossa ennenaikaisen synnytyksen uhka, näytteenotosta kannattaa keskustella edeltävästi neuvolassa. Synnytyksen jälkeen näytteen voi ottaa noin 1-2 kk kuluttua.

4. Käy näytteenotossa kuukauden kuluessa seulontakutsun saapumisesta, mutta kuitenkin viimeistään kutsuvuoden aikana. Seulontaohjelma ei mahdollista seulontatutkimuksen siirtämistä seuraavaan vuoteen.

5. Tutkimusvastaus lähetetään sinulle postitse kahden kuukauden kuluessa näytteenotosta.

Tietojen kokoaminen Suomen Syöpärekisterin joukkotarkastusrekisteriin

Fimlab välittää yhteenvedon tekemistään kohdunkaulan syöpä seulontatutkimuksista Suomen Syöpärekisterin joukkotarkastusrekisteriin, jonne kerätään tiedot koko Suomen joukkotarkastustoiminnasta. Tietojen kokoaminen perustuu lakiin. Lisäksi seulontatutkimuksista välitetään yhteenveto palvelun tilanneelle kunnalle. Henkilökohtaisia tutkimustuloksia ei kunnille annettavassa yhteenvedossa ilmoiteta. 

Kuntien yhteystiedot seulonta-asiakkaille

Mikäli haluat lisätietoja vastauksestasi tai muusta kotikuntasi seulontatutkimukseen liittyvästä asiasta, voit ottaa yhteyttä terveyskeskukseesi tai kotikuntasi yhteyshenkilöön.

 

Lisätietoa seulonnoista

Lisätietoa aikuisväestön seulontaohjelmasta

Cervical cancer screening

Women of 30-65 years of age are invited to take part in cervical cancer screening every five years. Some municipalities also invite women aged 25 for screening.

Invitation for cervical cancer screening