Takaisin ylös
Pirkanmaa ja Kanta-Häme:

TEOFYLLIINI

 Tulostusversio Pysyvä linkki ohjeen hyväksyttyyn versioon

Luokitus: Kemia
Versio: 1.3
Tila: Hyväksytty
Laatimispvm: 30.01.2018
Hyväksymispvm: 31.01.2018
Käyttöönottopvm: 31.01.2018

Atk-numero Lyhenne Kommentti
2733  S -Teofy   

Johdanto

Teofylliini on ksantiinijohdos, jota käytetään astman, kroonisen bronkiitin ja emfyseeman hoitoon. Seerumin huippupitoisuus saavutetaan valmisteesta riippuen 2 - 5 tunnissa suun kautta otetun lääkityksen jälkeen. Eliminaatio vaihtelee yksilöstä toiseen. Seerumissa puoliintumisaika on 7 - (8)9 h tupakoimattomilla aikuisilla, 4 - 5 h tupakoivilla aikuisilla, 3 - 5 h lapsilla ja 25 - 40 h vastasyntyneillä. Sydän- ja maksasairauksien, heikentyneen munuaisfunktion, akuutin keuhkoödeeman sekä joidenkin antibioottihoitojen ja alkoholismin yhteydessä puoliintumisaika on pidentynyt. Teofylliini sitoutuu 60 %:sti plasman proteiineihin. Aikuisilla lääke poistuu elimistöstä pääosin maksan kautta, keskosilla ja vastasyntyneillä munuaiseritys on puolestaan hallitsevammassa osassa (50 - 90 %).

Näyteastia

Seerumigeeliputki 5/4 ml

Näyte

1 ml (vähintään 0.5 ml) seerumia.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte voidaan lähettää huoneenlämmössä, jos se on perillä vuorokauden kuluessa. Näyte säilyy viikon jääkaappilämpötilassa ja pakastettuna 2 kk, jolloin lähetys säilytyslämpötilan mukaisesti.

Menetelmä

Immunoturbidimetrinen

Tulos valmiina

Päivystystutkimus

Viiteväli

Hoitopitoisuus 55 - 110 µmol/l

Virhelähteet

Voimakas lipemia (triglyseridipitoisuus yli 11 mmol/l) häiritsee määritystä ja laskee tulosta virheellisesti.

Aminofylliini ristireagoi huomattavasti käytettävän vasta-aineen kanssa. Toksisella tasolla teobromidi voi laskea tulosta virheellisesti.