Tulosta

Tutkimus:
GLUKAGONI-KOE, C-peptidimääritys

Luokitus:
Kemia, Potilastutkimukset

Päivitetty:
13.4.2023

1457 • Pt-Glkg-R1

Johdanto

Glukagonin antaminen kohottaa veren glukoosipitoisuutta ja stimuloi insuliinin eritystä. Insuliinin erittyessä haiman beetasoluista proinsuliini pilkkoutuu siten, että muodostuu insuliinimolekyyli ja C-peptidimolekyyli. Selvä C-peptidivaste glukagonirasituksen yhteydessä merkitsee aina endogeenista insuliinituottoa, myös diabeetikoilla. Diabeetikon saama eksogeeninen insuliini tai potilaan mahdolliset insuliinivasta-aineet eivät häiritse määritystä.

Indikaatiot

Potilaan oman insuliinituotannon selvittely diabeteksessa ennen insuliinihoidon aloittamista. Insuliinihoitoisen diabeteksen seuranta.

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

Taysin alueella näytteenoton tilaus viimeistään edellisenä päivänä poliklinikkalaboratoriosta, p. 03 311 76429 tai 03 311 77508.

Potilaan esivalmistelu

Koe voidaan suorittaa aamupaaston tai aterian jälkeen.

Näyteastia

fP-Gluk/P -Gluk: fluoridisitraattiputki 5/3 ml
fP-C-Pept/P -C-PeptA: litiumhepariinigeeliputki 5/3 ml

Näyte

fP-Gluk/P -Gluk: 2-3 ml laskimoverta.
fP-C-Pept/P -C-PeptA: 1 ml (vähintään 0.5 ml) plasmaa.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

fP-Gluk/P -Gluk: näyte säilyy 48 tuntia huoneenlämmössä tai jääkaappilämpötilassa.
fP-C-Pept/P -C-PeptA: näyte voidaan lähettää geeliputkessa sentrifugoimatta huoneenlämmössä, mikäli se on perillä 4 tunnin kuluessa näytteenotosta. Muutoin eroteltu näyte lähetetään vuorokauden sisällä kylmässä. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Potilaalle annetaan suoneen 1 mg glukagonia. Verinäytteet glukoosi- ja C-peptidimääritystä varten otetaan välittömästi ennen injektiota ja tasan 6 minuutin kuluttua injektiosta.

Tulos valmiina

Viimeistään seuraavana päivänä.

Tulkinta

Mikäli glukagonikokeessa ei tapahdu C-peptidipitoisuuden nousua tai nousu perustasosta jää alle 0.30 nmol/l, kysymyksessä on insuliinin puute. Mikäli nousu perustasosta on välillä 0.30 – 0.90 nmol/l, kysymyksessä saattaa olla suhteellinen insuliinin puute esimerkiksi tyypin 2 diabetekseen liittyen. Tason 0.90 nmol/l ylittävä pitoisuuden muutos osoittaa normaalia tai voimakasta vastetta.

Ylipainoisilla henkilöillä ja vanhuksilla saadaan muuta aikuisväestöä korkeampia arvoja. Diabeetikolla voimakas C-peptidivaste viittaa insuliiniresistenssiin.