Takaisin ylös
AMMATTILAISTEN PUHELINPALVELU
 

03 311 77800

Arkisin 7-16
 
 
Pirkanmaa ja Kanta-Häme:

PROLAKTIINI

 Tulostusversio Pysyvä linkki ohjeen hyväksyttyyn versioon

Luokitus: Kemia
Versio: 1.2
Tila: Hyväksytty
Laatimispvm: 13.07.2012
Hyväksymispvm: 31.07.2012
Käyttöönottopvm: 01.08.2012

Atk-numero Lyhenne Kommentti
2507  S -PRL   

Johdanto

Prolaktiini on aivolisäkkeen etulohkon tuottama proteiinihormoni, jonka päävaikutuksia on rintarauhasen epiteelikudoksen kasvun stimulointi raskauden aikana ja maidon muodostumisen ja erityksen stimulointi imetyksen yhteydessä.

Prolaktiinin eritys on hypotalaamisen inhibition alainen. Hypotalamuksen vauriot tai välittäjäaineiden huonontunut kulku aivolisäkkeeseen saa aikaan lisääntynyttä prolaktiinituottoa. Aivolisäkkeen kasvaimiin liittyy usein prolaktiinin liikatuotto, toisaalta myös hypopituitarismissa prolaktiinin tuotto loppuu yleensä ensimmäisenä. Prolaktiinin eritys tapahtuu sysäyksittäin ja noudattaa vuorokausirytmiä siten, että seerumipitoisuus on suurin heti nukahtamisen jälkeen. Prolaktiinin eritys on herkkä erilaisille lääkeaine- ja stressivaikutuksille.

Indikaatiot

Naiset: fertiliteetti- ja kuukautishäiriöt, epäilty hypotalamuksen tai aivolisäkkeen tauti, galaktorrea

Miehet: fertiliteettihäiriöt, impotenssi, gynekomastia, epäilty hypotalamuksen tai aivolisäkkeen tauti

Potilaan esivalmistelu

Näyte suositellaan otettavaksi klo 9 - 15, jolloin prolaktiinierityksen fysiologinen variaatio on pienimmillään. Jos potilaalle on ennen näytteenottoa tehty gynekologinen tutkimus, se tulee ottaa huomioon tuloksia tulkittaessa (prolaktiinitaso saattaa tämän vuoksi olla korkeampi kuin muutoin).

Näyteastia

Seerumigeeliputki 5/4 ml

Näyte

0,5 ml seerumia. Seerumi erotetaan mahdollisimman pian.

Näytteen säilytys ja kuljetus

Näyte voidaan lähettää TAYS:n ulkopuolelta huoneenlämpöisenä, mikäli se varmasti saadaan perille näytteenottopäivänä. Näytteen voi säilyttää jääkaapissa ja lähettää kylmälähetyksenä, mikäli se saadaan perille viimeistään 3 vrk kuluessa näytteenotosta.Saa pakastaa vain kerran.

Menetelmä

Elektrokemiluminesenssi (ECLIA)

Tulos valmiina

Tutkimus arkipäivisin ma-pe

Viiteväli

S -PRL mU/l (WHO IRP 84/500)

Naiset (ei raskaana olevat):

102-496 mU/l

1. raskauskolmannes alle 1700 mU/l
2. raskauskolmannes alle 4300 mU/l
3. raskauskolmannes alle 5700 mU/l

Pitoisuudet ovat huomattavasti korkeampia kaksoisraskauksissa sekä yliaikaisen raskauden yhteydessä.

Miehet 86 - 324 mU/l
Lapset alle 300 mU/l

Tulkinta

Pulsoiva eritys, lyhyt puoliaika veressä ja vuorokausirytmi alentavat yksittäisen määritystuloksen informatiivisuutta.

Prolaktiinieritystä lisäävät erityisesti dopamiinivaikutusta estävät lääkeaineet kuten fentiatsiinit, haloperidoli, sulpiridi, alfametyylidopa ja reserpiini. Estrogeenit ja estrogeenilääkitys vaikuttavat myös pitoisuutta kohottavasti. Dopamiiniagonisti, bromokriptiini, alentaa prolaktiinipitoisuutta.

Seerumin prolaktiinipitoisuus kohoaa aivolisäkkeen adenoomissa ja mikroadenoomissa. Prolaktinooma on todennäköisin hyperprolaktinemian aiheuttaja, mikäli pitoisuus on jatkuvasti yli 2000 mU/l eikä potilaalla ole prolaktiinieritykseen vaikuttavaa lääkitystä. Prolaktinoomaepäilyssä selvittelyä voidaan jatkaa laajalla TRH-kokeella tai TRH-LRH -kokeella.

Prolaktiinipitoisuus kohoaa hypotalamuksen sairauksissa ja aivolisäkkeen varren vaurioissa hypotalamuksen jarrutusvaikutuksen estyessä. Pitoisuus on usein koholla myös primaarisessa hypotyreoosissa TRH-vaikutuksesta johtuen.

Alhaisia prolaktiiniarvoja tavataan tyreotoksikoosin, Sheenanin syndrooman ja alhaisten estradiolipitoisuuksien yhteydessä.