Tulosta

Tutkimus:
ANDROSTENDIONI

Luokitus:
Alihankittavat, Kemia

Päivitetty:
22.8.2023

1085 • S -ADIONI

Johdanto

Androstendioni on testosteronin välitön esiaste. Sitä erittyy munasarjoista, lisämunuaisista ja kiveksistä. Naisilla munasarjojen osuus androstendionituotannosta on noin puolet. Ovulaation aikana sen pitoisuus lisääntyy hieman. Naisilla androstendioni vastaa noin puolesta elimistön koko androgeeniaktiivisuudesta. Miehillä androstendionin tuotanto on hieman pienempi, ja sen osuus androgeeniaktiivisuudesta on testosteroniin verrattuna merkityksetön. Androstendionilla on vuorokausivaihtelu, joka noudattaa samaa rytmiä kortisolin kanssa.

Indikaatiot

Hyperandrogenismin, synnynnäisen lisämunuaishyperplasian (CAH) sekä lisämunuais- ja munasarjakasvainten diagnostiikka.

Potilaan esivalmistelu

Vuorokausivaihtelun vuoksi näytteenotto ajoitetaan klo 8 – 12 välille. Fertiili-ikäisellä naisella näyte tulee ottaa kierron 4. – 7. päivänä. Stressi nostaa pitoisuutta.

Näyteastia

Seerumiputki 5/4 ml, ei geeliä

Näyte

Vähintään 1 ml seerumia.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte säilyy 3 vrk jääkaapissa. Lähetys huoneenlämmössä, mikäli se saadaan perille 3 vuorokauden kuluessa näytteenotosta. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Nestekromatografia-tandem massaspektrometria (LC-MS/MS)

Tulos valmiina

Kahden viikon kuluessa.

Viiteväli

naiset 0.3 – 10.3   nmol/l
miehet 1.0 – 9.1 nmol/l
tytöt, ennen puberteettia 0.2 – 1.0 nmol/l
tytöt, puberteetti ennen menarkea   0.6 – 2.5 nmol/l
pojat, ennen puberteettia 0.2 – 1.3 nmol/l
pojat, puberteettivaihe 2-3 0.7 – 3.0 nmol/l

Tulkinta

Naisilla todetaan matalia arvoja menopaussin jälkeen ja miehillä 60 ikävuoden jälkeen. Kirjallisuuden mukaan lasten androstendionitaso ennen puberteettia on yleensä alle 2.5 nmol/l, vastasyntyneillä todetaan korkeampia arvoja.

Naisilla lisääntynyt androstendionieritys voi olla peräisin joko lisämunuaisista, munasarjoista tai molemmista. Useimmiten on syynä munasarjojen liiallinen androgeenituotanto (PCO-syndrooma eli Stein-Leventhalin syndrooma). Erittäin korkeita arvoja (yli 20 nmol/l) tavataan munasarja- ja lisämunuaistuumoreiden yhteydessä sekä raskauden alkuvaiheessa. Puberteetissa androstendionipitoisuus kohoaa sitä mukaa kun munasarjat ja lisämunuaiset kehittyvät.

S -ADIONI yli 11 nmol/l merkitsee hyperandrogenismia. Välillä 9.1 – 11 nmol/l olevat arvot viittaavat hyperandrogenismiin, mutta stressi voi myös nostaa pitoisuuden tälle tasolle. Synnynnäisessä lisämunuaishyperplasiassa (CAH) seerumin ADIONI-pitoisuus laskee hyvin matalaksi, jos kortikoidihoito yliannostetaan. Tämä voi hidastuttaa lapsen pituuskasvua.