Tulosta

Tutkimus:
NOROVIRUS, NUKLEIINIHAPPO (KVAL)

Luokitus:
Mikrobiologia, Molekyylibiologia

Päivitetty:
13.10.2023

4940 • F -NoroNhO

Indikaatiot

Ripulitapaukset, varsinkin epidemiatilanteissa, joissa epäillään ruokaperäistä tartunnan lähdettä.

Tarvittaessa varsinkin epidemiatilanteissa tulee harkita 49401 F-VirNhO tutkimuksen käyttöä, joka kattaa noroviruksen lisäksi rotaviruksen, adenoviruksen, astroviruksen ja sapoviruksen. 

Oirekuvan perusteella voidaan harkita myös muita tutkimuksia. Jos tilanne viittaa enemmän bakteeriperäiseen ruokamyrkytykseen (= samanaikainen oireilu vain samaa ruokaa syöneillä; ei lisätapauksia seuraavina päivinä), niin tilaa (myös) 23458 F -BaktNhO ja 3584 F-BaktVi3.

Näyte

Ulostetta pieni määrä tehdaspuhtaaseen kierrekorkilliseen purkkiin, eSwab tai FecalSwab -putkeen kerättynä.  

Näyteastia on suljettava hyvin ja pakattava puhtaaseen muovipussiin, jotta näyte ei pääse aiheuttamaan tartuntoja näytteen käsittelijöille.

Tutkimus voidaan tehdä myös oksennusnäytteestä, huomioiden kuitenkin, että tutkimus on validoitu vain ulostenäytteelle.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Lyhytaikainen (1-3 vrk) säilytys jääkaappilämpötilassa, muutoin säilytettävä ja lähetettävä pakastettuna.

Menetelmä

RT-PCR-menetelmä.

Tulos valmiina

Pirkanmaa ja Kanta-Häme, Keski-Suomi ja Päijät-Häme: Epidemia-aikaan seuraavana arkipäivänä näytteen saapumisesta laboratorioon. Muuna aikana n. viikon kuluessa.

Pohjanmaa: Samana tai seuraavana arkipäivänä näytteen saapumisesta laboratorioon. Sairaala/laitosepidemiaepäilyissä näytteitä tutkitaan tarvittaessa myös viikonloppuisin (soitto etukäteen laboratorioon puh. 2842).

Tulkinta

Ripulitapauksissa norovirusten pitoisuus ulosteessa on korkeimmillaan ripulivaiheen aikana, jonka jälkeen virus yleensä häviää parin viikon sisällä alle määritysherkkyyden. Menetelmä tunnistaa kalikiviruksista vain norovirukset, ei sapoviruksia.