Tulosta

Tutkimus:
VERENPAINEEN PITKÄAIKAISREKISTERÖINTI

Luokitus:
Potilastutkimukset

Päivitetty:
8.7.2016

3914 • Pt-RR-Pa

Indikaatiot

Tutkimuksella voidaan arvioida vuorokauden keskimääräinen verenpaineen taso, päivän ja yön taso ja lisäksi voidaan tarkastella erilaisten olojen esim. työpäivän aiheuttamaa vaikutusta paineen tason vaihteluihin. Tutkimus tehdään verenpainetaudin arvioinnin kannalta tilanteessa, kun taudin olemassaolosta tai sen vaikeusasteesta ei olla saatu tavallisilla verenpainemittauksilla täyttä selvyyttä ja epäiltäessä sekundaarista hypertoniaa sekä automisen hermoston sairauksien yhteydessä käyttäen apuna verenpaine- ja syketasojen vaihteluja tai niiden puuttumista. Tutkimusta käytetään myös hoidon tehon seurannassa ja raskauden aikaisen verenpainetason seurannssa.

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

KLF-lehdelle tehdyn lähetteen lisäksi tutkimuksesta tulee tehdä laboratoriotutkimuspyyntö.


Ajanvaraus
Lähettävä toimipiste varaa potilaalle tutkimusajan web-ajanvarausjärjestelmästä (vain ammattilaisille).

Potilaan esivalmistelu

Tutkimuksen tilaava toimipiste antaa ajanvarauksen yhteydessä potilaalle kirjallisen potilasohjeen tutkimukseen valmistautumisesta. (Potilasohje löytyy polusta Ohjekirja > Potilasohjeet > Verenpaineen pitkäaikaisrekisteröinti). Lääkäri antaa lääkitysohjeen tutkimusta varten.
Potilas varautuu käymään laboratoriossa kahtena peräkkäisenä päivänä.

Menetelmä

Verenpainetta mitataan ohjelmoiduin väliajoin käsivarsimansetin ja mukana kannettavan pienen rekisteröintilaitteen avulla.  

Tulkinta

Nauhoituksesta tulostetaan tietokoneohjelmalla tehty raportti, jossa on potilaan rekisteröintivuorokauden aikaiset yksittäiset mittaustulokset, verenpaineen tason muutokset sekä koko rekisteröinnin päivä- ja yöaikaisten mittaustulosten keskiarvot. Raportti sisältää kyseiset tulokset myös graafisena kuvaajana. Tulkintaan on yleisesti sovellettu kansainvälistä kriteeristöä (Use and interpretation of ambulatory blood pressure monitoring: recommendations of the British hypertension society. BMJ 2000;320:1128-34).