Tulosta

Tutkimus:
MAKSAN HISTOLOGINEN TUTKIMUS

Luokitus:
Alihankittavat, Patologia

Päivitetty:
12.3.2024

4064 • Lr-PAD

Tiedustelut

Kanta-Häme:
Tekniset ohjeet: Patologian laboratorio, puh. (03) 629 2148
Näytepyynnöt ja -vastaukset: Patologian toimisto, puh. (03) 629 2146

Pirkanmaa:
Tekniset ohjeet: Fimlabin Pirkanmaan keskuslaboratorio, histologian laboratorio, puh. (03) 311 75153
Näytepyynnöt ja -vastaukset: Fimlabin Pirkanmaan keskuslaboratorio, patologian toimisto, puh. 041 7316 325

Pohjanmaa:
Tekniset ohjeet: Patologian laboratorio, puh. (06) 213 2582
Näytepyynnöt ja -vastaukset: Patologian toimisto, puh. (06) 213 2581

Päijät-Häme:
Tekniset ohjeet: Patologian laboratorio, puh. (03) 819 2439
Näytepyynnöt ja -vastaukset: Patologian toimisto, puh. 041 731 8838

Indikaatiot

Maksan diffuusin parenkyymitaudin selvittely. Nimikkeeseen kuuluvat myös erilaisista fokaalisista maksaleesioista otetut suunnatut biopsianäytteet.

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

Tutkimuspyynnöstä tulee ilmetä näytteenottoindikaatio ja kysymyksenasettelu, keskeiset tiedot anamneesista, statuksesta, laboratoriolöydöksistä ja potilaan käyttämät lääkkeet. Jos tiedossa on maksatoksisille aineille altistuminen, siitä on hyvä mainita. Lähete- tai työdiagnoosi on mainittava. Tarvittaessa tehdään elektronimikroskoopista tutkimusta varten tutkimuspyyntö 4052 Ts-PAD-EM.

Näyteastia

10% puskuroitua formaliinia sisältävä tiiviskorkkinen näyteastia histologiseen tutkimukseen. Elektronimikroskopiaan tuleva näyte fiksoidaan 2 % glutaraldehydillä. Tuorekudos NaCl-kostutetussa harsotaitoksessa (jos halutaan rasvavärjäys).

Tarvikkeita voi tilata materiaalit@fimlab.fi. Keskussairaaloissa tarvikkeita voi noutaa patologian laboratoriosta.

Näyte

Maksan kudoslieriö. Erityistapauksissa voidaan tarvita pala tuoretta kudosta (esim. rasvavärjäykset). Jos tarvitaan elektronimikroskooppista tutkimusta, kudoslieriön molemmista päistä otetaan 1 mm:n pituiset palat elektronimikroskooppista tutkimusta varten 2% glutaraldehydiin.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Fiksoimaton kudos on lähettävä välittömästi patologian laboratorioon. Fiksoidut näytteet säilytetään ja toimitetaan laboratorioon huoneenlämpötilassa.

Fiksaatio

10 % puskuroitu formaliini. EM-tutkimus 2 % glutaraldehydi. 2 % glutaraldehydi säilyy vain viikon +4 °C:ssa. Yli viikon vanhaa fiksatiivia ei saa käyttää. Tuorenäytettä rasvavärjäyksiin.

Menetelmä

Parafiinitekniikka, erityisvärjäykset ja tarvittaessa elektronimikroskopia (4052, Ts-PAD-EM). Elektronimikroskopia on hyödyllinen tietyissä kertymäsairauksissa.

Tekotiheys

Arkipäivisin.

Tulos valmiina

14 vuorokauden kuluessa. Jos tutkimukselle tulee jatkotutkimuksia, mahdolliset jatkotutkimukset pidentävät vastausaikaa keskimäärin kahden vuorokauden ajan. Mahdollinen erillinen, harvinaisempi tähän liittyvä elektronimikroskopiatutkimus kestää useita viikkoja.

Tulkinta

Tutkimuksesta annetaan lausunto ja histologinen diagnoosi. Tulkinnassa neulanäytteessä voidaan tunnistaa maksan parenkyymisairauksia ja hyvänlaatuisia leesioita. Maligneissa kasvaimissa tunnistetaan useimmiten luotettavasti maksan primaarikasvaimet ja maksametastaasien lähtöelin.

Virhelähteet

Multippeleissa maksaleesioissa kyse voi joskus olla eri prosesseista eri kohdissa, jolloin voi olla hyödyksi ottaa useampia neulanäytteitä.

Lisätiedot

Maksanäytteissä konsultaatiomahdollisuus Helsinkiin tarvittaessa.