Takaisin ylös
Pirkanmaa ja Kanta-Häme:

LIHASSPESIFINEN TYROSIINIKINAASI, VASTA-AINEET

 Tulostusversio Pysyvä linkki ohjeen hyväksyttyyn versioon

Luokitus: Alihankittavat Mikrobiologia
Versio: 1.2
Tila: Hyväksytty
Laatimispvm: 24.05.2016
Hyväksymispvm: 06.04.2017
Käyttöönottopvm: 06.04.2016

Atk-numero Lyhenne Kommentti
6101  S -MuSKAb   

Johdanto

Myastenia gravis (MG) on autoimmuunisairaus, jossa tahdonalaisten poikkijuovaisten lihasten hermo-lihasliitoksen toiminnassa on häiriöitä. Valtaosalla potilaista on yleistynyt MG. Arviolta 10 %:lla sairaus on rajoittunut silmälihaksiin. Osalla potilaista on seerumissa autoimmuunivasta-aineita asetyylikoliinireseptoria (AChR) vastaan. Kuitenkin jopa 20 - 30 % yleistynyttä MG:tä ja 60 % okulaarista MG:tä sairastavista potilaista on AChR -vasta-ainenegatiivisia. Poikkijuovaisille lihaksille spesifinen reseptorityrosiinikinaasi (MuSK) on lihassolun kalvoproteiini, jota kohtaan todetaan autoimmuunivasta-aineita noin puolella AChR -vasta-ainenegatiivisista potilaista. MuSK -vasta-aineita ei esiinny okulaarisessa MG:ssä eikä AChRAb-positiivisessa taudissa. Vasta-aineen patogeeninen merkitys on tuntematon. MuSKAb-positiivisista potilaista suurin osa on naisia. Taudinkuva voi olla epätyypillinen ja hoitovaste koliiniesteraasin estäjille poikkeava.

Indikaatiot

Asetyylikoliinireseptorivasta-aine negatiivisen sekä taudinkuvaltaan tai hoitovasteeltaan epätyypillisen myastenia graviksen diagnostiikka.

Näyteastia

Seerumigeeliputki 5/4 ml

Näyte

1 ml seerumia

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näytteen voi lähettää Fimlabiin huoneenlämmössä mikäli se on perillä viimeistään seuraavana päivänä. Näyte säilyy jääkaappilämpötilassa 4 vuorokautta, pidempiaikainen säilytys pakastettuna.

Menetelmä

entsyymi-immunologinen

Tulos valmiina

Kuukauden kuluessa.

Viiteväli

Normaalisti negatiivinen, alle 0.4 U/ml.

Tulkinta

Vastaus annetaan muodossa positiivinen tai negatiivinen. Positiiviselle seerumilöydökselle vastataan myös lausunnossa lukuarvo.


Alihankinta:
Kyllä